8 weekse cursus Mindfulness (MBSR)  

 

 

 

 

 

 

 

Wat is mindfulness?

Mindfulness lijkt een hype van deze moderne tijd. Maar in feite is het al eeuwenoud. De oorsprong van de term mindfulness ligt ruim 2000 jaar terug in het boeddhisme. Door de tijd heen kampt ieder mens met uitdagingen van het leven die stress opleveren. De oorspronkelijke naam van de mindfulness training is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Deze term is geïntroduceerd door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn. Hij heeft een 8-weekse mindfulnesstraining ontwikkeld die wereldwijd al meer dan 35 jaar wordt gegeven. Veelvuldig wetenschappelijk onderzoek heeft de effectiviteit ruimschoots aangetoond.

 

Hoe werkt het?

Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Er is opmerkzaamheid, nieuwsgierigheid en een open houding ten opzichte van datgene dat zich aandient in het moment. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

 

In de 8-weekse cursus leer je met hele praktische oefeningen hoe je meer controle krijgt over je leven. Door het trainen van je aandacht, krijg je meer inzicht in je gedachtes, emoties en lichamelijke reacties. Je leert stressprikkels eerder herkennen, omgaan met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn, bewust keuzes te maken en beter grenzen te bewaken.

 

Hierdoor kun je de regie over je leven weer in eigen hand nemen. Het inzicht dat ontstaat, transformeert de manier waarop je naar jezelf en de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Onderzoek laat zien dat mindfulnesstraining zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en positieve veranderingen.

 

Om daadwerkelijk iets te hebben aan de cursus, is het belangrijk dat je regelmatig thuis gaat oefenen. Houd rekening met 30 minuten per dag.

 

Voor wie

Deze training is voor iedereen die een investering wil doen in de kwaliteit van zijn of haar leven!

Iedere volwassene, oud of jong, snel of langzaam, met of zonder klachten is welkom en kan ervan profiteren. Jon Kabat-Zinn zegt hierover ‘Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet gebaat zou zijn bij meer mindfulness in zijn leven.’

 

Wat kan het je opleveren? 

  • meer balans en stabiliteit in je leven
  • meer momenten van genieten, rust en verstilling
  • anders kunnen omgaan met stress
  • beter omgaan met moeilijke omstandigheden, obstakels en emoties
  • positief effect op lichamelijke of geestelijke spanningsklachten
  • bewustere keuzes maken 

 

Waar/wanneer

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten en een oefendag. 
De wekelijkse bijeenkomsten zijn op woensdagavond van 19:15 - 21:45u. De eerstvolgende cursus is op onderstaande data:

2, 9, 16, 23 en 30 september 2020 

7, 21 en 28  oktober 2020 

Oefendag zondag 11 oktober 2020 van 10:00 - 16:00u. 

De inschrijving voor deze cursus is gesloten. 

 

Alle bijeenkomsten zijn aan De Panoven 25 in Geldermalsen.  

 

Er wordt gewerkt in kleine groepen. 

 

Voorafgaand aan de cursus wordt een voorgesprek gehouden.

 

Maatregelen Coronavirus

In de zaal is voldoende ruimte om 1,5 meter afstand te houden van elkaar. Mocht het zo zijn dat het onverwachts niet mogelijk is om fysiek bij elkaar te komen, dan zal de training online van start/verder gaan. 

 

Eerstvolgende cursus

De eerstvolgende cursus zal in januari 2021 van start gaan. De exacte data verschijnen binnenkort op deze pagina en dan kun je je ook aanmelden. Mocht je interesse of vragen hebben, kun je alvast contact opnemen.

 

 

 

 

 

 

 

'Peace of mind is not the

absence of conflict from life,

but the ability to cope with it' 

 

Ervaringen cursisten

 

Download voorproefje