Nieuwe online oefeningen

Zonnegroet variaties  


De klassieke zonnegroet is waarschijnlijk de bekendste serie uit de hatha yoga. De serie is bij uitstek geschikt om de dag mee te starten, omdat deze je energie wekt. De serie is fysiek best zwaar en daarom heb ik een opname gemaakt met 3 verschillende variaties van de zonnegroet, opgebouwd qua intensiteit. Het filmpje start met de Egyptische zonnegroet. Deze zonnegroet kan bijna iedereen doen. Het is een milde serie. Mocht deze serie nog te inspannend voor je zijn, kan je hem ook heel eenvoudig op een stoel doen. Daarna gaat het filmpje verder met een milde variatie van de klassieke zonnegroet en we sluiten af met de klassieke zonnegroet. Je kunt die serie eruit halen die het meest aansluit bij je mogelijkheden of voorkeur en je kunt ze natuurlijk ook allemaal doen   

De vijf Tibetanen  

 

De serie van de viif Tibetanen worden ook wel de oefeningen voor de 'eeuwige jeugd' genoemd. De vijf Tibetanen zijn krachtige oefeningen die je langzaam moet opbouwen. Bij voorkeur worden ze iedere ochtend gedaan, maar je kunt ze ook op een ander tijdstip van de dag doen. Zorg wel dat je maag leeg is. Als je De vijf Tibetanen regelmatig doet, zul je aan je lichaam merken dat het krachtiger wordt. Begin met iedere oefening 3x te doen. Na een tijdje kun je dit geleidelijk uitbouwen. Bouw het rustig op, voorkom dat je de spieren forceert. Met 21x heb je het optimale effect bereikt (maar dat is best veel!). Als je ze een tijdje niet hebt gedaan, bouw je ze gewoon opnieuw rustig op. Voor uitgebreidere informatie over deze serie, klik hier  

 


 

 

 

Hatha yoga - hartchakra  

Dit is een rustige serie staande, zittende en liggende oefeningen gevolgd door een eindontspanning. Het accent van deze serie ligt op het hartchakra.   


8 Broccades  

Deze serie is oorspronkelijk een Qigong serie, gebaseerd op de chinese meridianen leer. Het is een rustige meditatieve serie waarbij alle meridianen paren worden gestrekt ter bevordering (bestendiging) van de algehele gezondheid. Voor het meeste effect dagelijks beoefenen.   

Gentle yoga

Egyptische zonnegroet  


De klassieke zonnegroet is vaak een te intensieve serie wanneer je pijnklachten hebt of last van (chronische) vermoeidheid. De Egyptische zonnegroet is een milde variant van de klassieke zonnegroet. Omdat de zonnegroet je energie wekt, kun je deze het beste 's ochtends doen en is het af te raden om deze oefening voor het slapen gaan te doen.   

 

Rustige meditatieve serie voor gewrichten  


Deze serie heeft een sterk meditatief karakter waardoor de geest tot rust kan komen. Fysiek is de serie gericht op het losmaken van de gewrichten. De serie is heel geschikt voor mensen met reuma. Bij zwangere vrouwen die vocht vasthouden geeft de serie verlichting, omdat het lymfevocht door de oefeningen meer gaat stromen.   

Mindfulness oefening

Als voorproefje op de 8-weekse cursus Mindfulness, hier alvast één van de oefeningen. Het is een korte oefening van een paar minuten. Hiermee creëer je een bewust moment van rust in je dag.

 
Tip: download de oefening op je telefoon en beluister hem (met oortjes in) op een rustige plek. 

 

Audio opname 'Ademruimte' (download):

 

Yoga Nidra 

Yoga Nidra wordt ook wel yoga van de slaap genoemd. Je ligt ontspannen op je matje, waarbij het lijkt alsof je slaapt, maar het bewustzijn blijft alert. Alle zintuigen trekken zich terug, behalve het gehoor. Je bevindt je in een grenstoestand tussen slapen en waken, waarbij je met je bewustzijn je hele lichaam ervaart. Yoga Nidra is een ontspanning die veel dieper gaat dan slaap. Hierdoor ontspannen we niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Het is een algehele balans waarin de twee hersenhelften in harmonie worden gebracht. Het effect van Yoga Nidra merk je vaak al direct aan een ontspannen gevoel, meer energie, betere concentratie en beter slapen.

 

Zet de oefening op je telefoon en beluister hem (met oortjes in) op een rustig moment. Als je weinig energie hebt of een burnout, is 15:00u 's middags het meest geschikte moment van de dag voor deze oefening. Erna kun je met nieuwe energie de tweede helft van je dag weer aan.

Alhoewel het de bedoeling is dat je wakker en alert blijft, kun je als je slecht slaapt de oefening ook in bed afluisteren. En mocht je voor het einde van de oefening in slaap vallen, geniet daar dan lekker van!

 

Audio opname 'Yoga Nidra' (download):