Workshop 'Yin yoga - Psoas en Yoga Nidra'  - ontspanning in het bekken  

VOL - aanmelden voor wachtlijst mogelijk

 

In deze workshop combineren we twee vormen van yoga om helemaal naar binnen te keren, te verstillen en diep te ontspannen: yin yoga en yoga nidra. We starten de avond met een serie dynamische bekkenoefeningen. Zo kunnen we met meer ontspanning tot verdieping in de yin houdingen komen. 

 

 

Psoas - de spier van de ziel

Deze workshop richt zich op de psoas spier (grote lendenspier). Deze spier ligt diep in het bekken verborgen en verbindt de romp met bovenbenen. De psoas zorgt letterlijk en figuurlijk voor balans en flexibiliteit. 

Deze spier wordt ook wel onze 'stress spier' genoemd. Als we ergens van schrikken of stress ervaren, dan spant deze spier zich aan. Evolutionair ging het om fysieke dreiging, waarbij de spier ons hielp aan te vallen (fight) of te vluchten (flight). Het maakt niet uit of de dreiging fysiek, emotioneel of mentaal is, de psoas reageert hierop door zich aan te spannen. 

 

Wanneer we veel stress ervaren en/of zittend beroep hebben, dan kan deze spier verkrampen en leiden tot klachten in o.a. onderrug, heupen of knieëen. Daarnaast is de spier via het bindweefsel verbonden met het middenrif, waardoor verkramping van de psoas ook de adem kan beïnvloeden. Emoties die direct verbonden zijn met de psoas zijn angst, gevaar, onveilig voelen en stress. 

 

Door de yin houdingen kan de psoas weer een gezonde tonus krijgen, waardoor er meer balans en flexibiliteit in lichaam en geest kunnen ontstaan. Via de zachte strekkingen kun je stress en emoties laten oplossen. 
 

Yin yoga

Bij yin yoga blijven we lang statisch in een houding. Omdat we werken naar ontspanning en loslaten, passen we in yin yoga de houdingen aan met hulpmiddelen. De houding wordt zodanig ondersteund dat je lichaam kan ontspannen. Je zoekt bij yin yoga nooit meer dan 80% van je kunnen op. Juist omdat we zo lang in de houding blijven. Hierdoor kan op een gegeven moment de spanning in je spieren en bindweefsel los laten, waardoor eventuele blokkades in je energiekanalen kunnen verminderen of verdwijnen. 

Wanneer we zo lang in een houding zijn, worden we ons bewust van wat we voelen, denken, weerstand of emoties. We leren om liefdevol al deze sensaties toe te laten, te accepteren en te verstillen.

 

Yoga Nidra

Ter afsluiting van de workshop doen we Yoga Nidra, een hele diepe ontspanningsoefening. Yoga Nidra wordt ook wel yoga van de slaap genoemd. Je ligt ontspannen op je matje, waarbij het lijkt alsof je slaapt maar het bewustzijn blijft alert. Alle zintuigen trekken zich terug, behalve het gehoor. Je bevindt je in een grenstoestand tussen slapen en waken, waarbij je met je bewustzijn je hele lichaam ervaart. Yoga Nidra is een ontspanning die veel dieper gaat dan slaap. Hierdoor ontspannen we niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. Het is een algehele balans waarin de twee hersenhelften in harmonie worden gebracht. Het effect van yoga nidra merk je vaak al direct aan een ontspannen gevoel, meer energie, betere concentratie en beter slapen.

 

In deze extra lange workshop kom je tot een complete diepe ontspanning!

 

Datum

Tijd

Locatie

Kosten

17 april 2024

19:30 - 22:00u

De Panoven 25, Geldermalsen

€ 32,50

 

 

                     

 

 

Deze workshop zit vol. Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst via het aanmeldformulier. Zodra er een plekje vrij komt, laat ik je het weten.