Yoga in het nieuws
Hieronder vind je een overzicht van een aantal nieuwsberichten met betrekking tot yoga.
Ggz-instelling laat onverzekerde yogalessen vergoeden door verzekering
19-05-2017De nieuwe ggz-instelling Vitalis heeft een constructie opgezet waarmee onverzekerde activiteiten als yoga, massage, alternatieve therapie en personal training via een U-bocht toch worden gedeclareerd bij de zorgverzekering. Ruim driehonderd masseurs, coaches en yogadocenten hebben zich de afgelopen maanden aangesloten bij Vitalis.
Vitalis ggz richt zich op cliënten die lijden aan een depressie of burn-out. Beweging, rust en gezond leven zijn volgens de directie belangrijk in de behandeling.
De Nederlandse Zorgautoriteit stelt dat dagbesteding in de ggz voor declaratie in aanmerking komt als die 'altijd in het kader is van de (psychiatrische) behandeling'. Volgens een woordvoerder van Zorginstituut Nederland zijn yoga, massage en alternatieve therapie 'welzijnsactiviteiten' , waardoor het niet de bedoeling is dat die gedeclareerd worden.
(bron: Volkskrant)
Unesco erkent yoga als ergoed
Yoga staat sinds 1 december 2016 op de lijst van Unesco voor immaterieel cultureel erfgoed. Volgens de VN-organiatie voor wetenschap en cultuur heeft yoga in India veel aspecten van de samenleving beïnvloed, van gezondheid en geneeskunde tot onderwijs en kunst. Yoga wordt beoefend door jong en oud, zonder te discrimineren naar geslachte, klasse of religie.
(bron: the guardian)
Nederlandse militairen aan de yoga
Het ministerie van Defensie laat de sportinstructeurs bij de strijdkrachten opleiden tot yogadocenten, zodat zij andere militairen yoga kunnen geven. Het doel is dat iedere militair bij luchtmacht, landmacht en marine de gelegenheid krijgt om yoga te beoefenen.
Militairen dragen grote verantwoordelijkheid in vaak extreme en stressvolle situaties. Yoga is mogelijk een middel om beter met dergelijke situaties om te kunnen gaan. Het kan bijvoorbeeld helpen tijdens een uitzending en om traumatische ervaringen te verwerken.
(bron: parool.nl)
Hilton The Hague biedt yoga aan
Hilton The Hague komt met een nieuw initiatief voor tijdens vergaderingen, evenementen en congressen: Mindful Meetings. Zo kunnen gasten bij een vergadering een yogales plannen.
Onderdeel van de strategie van Hilton Worldwide is om meetings meer eco-bewust te maken en de gezondheid van deelnemers tijdens een meeting extra aandacht te geven. Dit nieuwe concept is een reactie op ontwikkelingen als de toename van het aantal burnouts en de toenemende focus op gezond en bewust eten. Juist op de werkvloer zijn dat belangrijke thema’s, want een goede gezondheid draagt bij aan het geluk en de vitaliteit van de werknemers.
(bron: entreemagazine.nl)
Open lessen H-yoga voor (ex)kankerpatiënten
Yoga Tricht start eind augustus met een speciaal ontwikkelde vorm van yoga voor mensen die geraakt zijn door kanker. Deze H-yoga is een aangepaste vorm van yoga die stressgerelateerde klachten en vermoeidheid rondom deze ziekte tegengaat. De H-yogales bestaat uit lichte yoga-oefeningen, ademoefeningen, ontspanningsoefeningen en meditatie. Er zijn op dinsdag 23 en donderdag 25 augustus gratis open lessen in Tricht en Culemborg. Ook is les aan huis mogelijk. Aanmelden kan alvast online via: www.yoga-tricht.nl.
(bron: gelderlander.nl)
Artsen werken samen met Dalai Lama over effect mindfulness
Een team artsen van het National Institute of Mental Health en Neuro Wetenschappen (NIMHANS) in India, die al meer dan drie decennia de effecten van yoga en meditatie op de hersenen onderzoeken, gaan zich nu ook richten op de effecten van mindfulness, de van oudsher boeddhistische manier van mediteren.
Het instituut stelde al eerder het positieve effect vast van yoga en meditatie door een combinatie van chemische veranderingen in de hersenen, zoals vermindering van het aanmaken van het stresshormoon (cortisol), veranderingen in de fysiologie van de hersenen, en de psychologische gevolgen die voortvloeien uit yoga. De artsen willen bewijzen dat yoga en meditatie als een wetenschap behandeld dienen te worden in plaats van een louter religieus ritueel.
Het yogacentrum binnen NIMHANS heeft goede resultaten bereikt bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen, zoals depressie en schizofrenie en neurologische aandoeningen, zoals epilepsie. Resultaten die te vergelijken zijn met de behandeling met conventionele geneesmiddelen.
(Bron: boeddhistischdagblad.nl)
Yoga en meditatie kunnen zorgkosten flink verlagen
Een kleine studie uit Amerika levert het eerste harde bewijs: ontspanningstechnieken zorgen ervoor dat je een stuk minder vaak naar het ziekenhuis hoeft.
Stress wordt steeds meer erkend als oorzaak van allerlei ziekten. De oplossing tegen stress zou weleens kunnen liggen in ontspanningstechnieken, zoals yoga, tai-chi, meditatie en mindfulnesstraining. Bij het beoefenen hiervan neemt je stress- en angstlevel namelijk af
In het onderzoek werden 4.000 mensen gevolgd die tussen 2006 en 2014 op aanraden van hun arts aan ontspanning deden en deze werden vergeleken met 13.000 mensen die niet dat advies hadden gekregen. De resultaten lieten een duidelijk verschil zien: de mensen die yoga of meditatie deden, hadden 43 procent minder zorg nodig in ziekenhuizen dan degenen in de controlegroep. Ze bezochten minder vaak het ziekenhuis, hoefden minder vaak medische tests te doen en hadden minder vaak spoedeisende hulp nodig.
(Bron: rtlnieuws.nl)
Zwangerschapsyoga in Geldermalsen
Vanaf 1 september start Yoga Tricht met zwangerschapsyoga. Lees hier het artikel uit Nieuwsblad Geldermalsen.
Eerste internationale dag van de yoga in India een succes
De eerste internationale dag van de yoga is met name in India een groot succes geworden. Onder leiding van premier Narendra Modi deden zo'n 37.000 Indiërs mee aan een 35 minuten durende sessie op de Rajpath, de grote boulevard in de hoofdstad New Delhi.
Premier Modi zorgde er vorig jaar voor dat de Verenigde Naties 21 juni uitriepen tot internationale dag van de yoga.
(Bron: volkskrant.nl)
Wetenschappelijk onderzoek naar zwangerschapsyoga
De aanleiding voor wetenschappelijk onderzoek naar zwangerschapsyoga zijn de toename van angst bij vrouwen voor de bevalling en de toename van medische interventie bij de geboorte. Daarom is het belangrijk te onderzoeken hoe prenatale zorg het vertrouwen van vrouwen kan bevorderen en ze kan leren omgaan met alle emoties rondom de geboorte.
Yogadocenten zien zwangerschapsyoga als een veelzijdige, niet-normatieve manier om vrouwen fysiek, emotioneel en sociaal te ondersteunen.
Zelfredzaamheid van vrouwen bij de bevalling is complex en van meerdere factoren afhankelijk. Dit onderzoek geeft inzicht in de factoren die kunnen leiden tot verbetering. Deze omvatten naast de traditionele elementen van yoga, zoals houdingen, ademhaling en meditatie, ook het creëren van een veilige omgeving waar angsten, ervaringen en verhalen kunnen worden gedeeld en technieken om met pijn om te gaan worden geleerd en geoefend.
(Bron: PubMed)
Yoga vermindert stress tijdens zwangerschap
Eén keer per week een yogales vermindert de stress tijdens de zwangerschap en laat de angst voor de bevalling afnemen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Manchester. Door een wekelijkse yogales nemen de stress tijdens de zwangerschap en de angst voor de bevalling met maar liefs een derde af.
De onderzoekers volgden twee groepen vrouwen die 22 weken zwanger waren. Eén groep volgde twee maanden lang wekelijks een zwangerschapsyogales, de andere groep ging gedurende dezelfde periode wekelijks naar zwangerschapsgymnastiek.
De deelnemende vrouwen die wekelijks een zwangerschapsyogales volgden hadden na twee maanden minder stresshormonen en gaven aan minder bang te zijn voor de bevalling. Zelfs na één les waren de vrouwen al meer ontspannen, zo blijkt uit het onderzoek.
De vrouwen leerden technieken om kalm te blijven. Tevens bleek dat de hoeveelheid stress zelfs lager was dan bij vrouwen die zich thuis ontspanden. Yoga verbetert niet alleen de fysieke gezondheid, dit onderzoek bewijst ook dat yoga ook een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid van zwangere vrouwen.
(Bron: nu.nl)
Indiase ambassadeur van yoga bezoekt Europese Parlement
De goeroe Sri Sri Ravi Shankar komt op 21 april naar het Europese parlement in Brussel. Sri Sri is een Indiase spirituele leider, die bekend staat om zijn liefdadigheidsprojecten met zijn organisatie 'Art of Living' en zijn inzet voor harmonie. “Het is de eerste keer dat dit onderwerp naar de Europese Unie wordt gebracht door een van de meest erkende ambassadeurs van yoga.
In een toespraak tot de algemene vergadering van de Verenigde Naties op 27 september 2014 noemde de premier van India, Narendra Modi, yoga "India’s onschatbare bijdrage aan de wereld". Modi drong toen aan op het uitroepen van een 'Internationale Dag van Yoga' door de Verenigde Naties. De Dag van Yoga. wordt vanaf 2015 jaarlijks op 21 juni gehouden.
(Bron: kerknet.be)
Internationale Dag van Yoga
Op 21 juni wordt in Brussel voor het eerst de Internationale Dag van de Yoga gehouden. Vorig jaar had de premier van India, Narendra Modi een oproep gelanceerd bij de VN voor het houden van een internationale yogadag. Zo'n 177 landen steunden zijn oproep. De dag zal gevierd worden met een groot evenement in het Terkamerenbos en aan het Europees parlement.
(Bron: demorgen.be)
Yoga is goed voor het hart
Yoga kan in dezelfde mate dan fietsen of snelwandelen het risico op hartziekten verminderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in de medische krant ‘European Journal of Preventive Cardiology’.
Aan de studie werkten bijna 3.000 mensen mee om een antwoord te vinden op de vraag of yoga positief kan zijn voor de gezondheid van het hart. Volgens de auteurs van de studie kan het beoefenen van yoga het risico op hartaanval of –ziekte aanzienlijk verminderen. De resultaten zijn vooral positief voor mensen die geen zwaardere fysieke activiteiten meer kunnen doen, zoals oudere mensen of mensen met spier- en gewrichtsproblemen.
Uit de studie bleek ook dat degenen die nooit aan yoga deden, een aanzienlijk hogere BMI (Body Mass Index), bloeddruk en cholesterol hadden dan zij die het wel deden. Yoga zou dus wel degelijk fysiologische gevolgen hebben. ‘Door het werken met de spieren en het goed gebruiken van de adem komt er meer zuurstof in het lichaam terecht, wat leidt tot lagere bloeddruk. Het heeft ook een positief effect op de risicofactoren voor hartziekten: gewicht en cholesterol.
(Bron: hbvl.be)
India heeft minister van yoga
India heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een minister van yoga. De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de herschikking van zijn kabinet het nieuwe ministerie van traditionele Indiase geneeskunst geïntroduceerd.
Het departement is vooral bedoeld ter promotie van ayurveda, yoga en natuurgeneeskunde. Premier Modi is zelf een fanatiek beoefenaar van yoga en riep de Verenigde Naties al op om een Werelddag voor yoga in te stellen.
(Bron: nos.nl)
600.000 extra sportende Nederlanders en Yoga is de grootste stijger
In opdracht van NOC*NSF peilt onderzoeksbureau GfK maandelijks de sportbeoefening van Nederlanders in de leeftijd van 5 tot 80 jaar. De Index vormt zo een weergave van de ambitie om meer mensen, vaker en actiever te laten sporten over een langere periode in hun leven. Bij 57 procent van de totale Nederlandse bevolking ligt de sportdeelname op vier keer per maand of hoger. In januari van 2013 was dit nog 53 procent. De stijging van bijna 4 procent staat voor circa 590.000 extra sportende mensen. 67 procent heeft in januari minimaal één keer gesport.
Fitness, wandelsport, zwemsport en hardlopen blijven koplopers en worden in Nederland het meest beoefend. De grootste stijgers zijn Yoga, Volleybal en Fitness. Met name Yoga is een groeimarkt, helemaal voor mannen. Het aantal mannen dat aan yoga doet ligt ruim onder de 20%, dus dit is een enorme groeimarkt. Daarmee is yoga een van de weinige sporten waar de mannen in de minderheid zijn.
(Bron: sportnext.nl)
Minder kwalen na overleven borstkanker dankzij yoga
Studies hebben aangetoond dat sporten de gezondheid van ex-kankerpatiënten bevordert. Maar de zware vermoeidheid en pijnen die patiënten vaak ervaren na hun behandeling ontmoedigt hen om op een fiets te kruipen of te gaan lopen. Een nieuwe studie die werd gepubliceerd in het 'Journal of Clinical Oncology' heeft aangetoond dat yoga een haalbare manier kan zijn voor ex-kankerpatiënten om dezelfde gezondheidsvoordelen als die van zwaardere sporten te behalen.
Voor het onderzoek beoefende één groep vrouwen uit de doelgroep twee keer per week hatha yoga en een controlegroep deed dat niet. Tijdens het onderzoek werd gekeken naar twee veelvoorkomende kwalen van ex-kankerpatiënten: vermoeidheid en ontstekingen. Vermoeidheid hindert 1 op 3 vrouwen die kanker hebben overleefd en ontstekingen kunnen onder andere diabetes, kanker, hartziekten en vermoeidheid veroorzaken.
(Bron: hln.be)
Landelijke groei yoga
Ondanks, of juist dankzij de crisis is het aantal yoga lessen en yogastudio's de laatste jaren flink gegroeid.
Bij de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN), de grootste in zijn soort in ons land, zijn sinds 2006 tweehonderd nieuwe docenten aangesloten, die allemaal een vierjarige opleiding hebben genoten.
Door de VYN wordt deze groei verklaart vanuit het feit dat mensen steeds meer onder druk komen te staan. Het imago van yoga als een zweverige, hippie-achtige bezigheid is voor een groot deel aan het verdwijnen. Ook zijn er steeds meer doorverwijzingen van huisartsen en psychologen.
(Bron: ed.nl)
Hof India moet beslissen of yoga religieus is
De initiatiefnemers noemen yoga religie-neutraal. De oefeningen zijn 'een pad naar spiritualiteit, vanuit een gezond lichaam en een gezonde geest', vertelt een van hen, advocaat Jagdish Chander Seth. Scholen kunnen yoga wat hem betreft presenteren als 'de wetenschap van het ademen en fysieke houdingen'.
In de richtlijnen voor het openbaar onderwijs staat dat yoga 'essentieel' is voor de gezondheid en lichamelijke ontwikkeling.
Maar verplichte yogalessen zouden slecht nieuws zijn voor veel christelijke en islamitische scholieren. Zij beschouwen de oefeningen als een vorm van oosterse mystiek - kortom: als verkapte afgoderij. Christelijke organisaties zijn sceptisch over het voorstel. In islamitische kring is ook weerstand.
Als het hof yoga toch bestempelt als een religieuze handeling is dat slecht nieuws voor de initiatiefnemers. India is een seculiere democratie en kan openbare scholen waarschijnlijk niet verplichten om religieuze lessen aan te bieden.
In juli oordeelde een rechtbank in Californië al dat yoga niet religieus is. Ook die zaak draaide om yogalessen op openbare scholen. De oefeningen hebben een religieuze oorsprong, meende de rechtbank. Maar inmiddels is het ook een 'Amerikaans cultureel fenomeen'.
(Bron: trouw.nl)
Meditatie kan risico op hart- en vaatziekten verlagen
Regelmatige meditatie zou het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten sterk kunnen verminderen, volgens onderzoekers van Georgia Health Sciences University.
In een studie met 62 jongeren met een hoge bloeddruk hadden de personen die twee keer per dag 15 minuten mediteerden een lagere linker ventrikel massa, wat een indicator is van toekomstige hart- en vaatziekten, dan de controle groep.
Verhoogde massa van de linker ventrikel van de hartspier wordt veroorzaakt door de extra belasting van het hart met hogere bloeddruk. Tijdens meditatie neemt de activiteit van het sympathische zenuwstelsel af en maakt het lichaam minder stress hormonen aan dan normaal. Als gevolg daarvan ontspant het vaatstelsel, daalt de bloeddruk en hoeft het hart minder te werken.
Daarnaast gaven de schoolgegevens ook gedragsmatige verbeteringen aan. Transcedente meditatie leidt tot een rust van het lichaam die vaak dieper is dan slaap. Statistieken laten zien dat 1 op de 10 zwarte jongeren een hoge bloeddruk hebben. Als het langere tijd wordt beoefend, kan meditatie het risico van deze jeugd op hart- en vaatziekten verlagen, naast de andere voordelen voor de gezondheid.
(Bron: happynews.nl)
Yoga verbetert hersenfunctie
Onderzoekers van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign zijn tot de conclusie gekomen dat de hersenen van mensen die yoga beoefenen significant beter functioneren in vergelijking met aërobe oefening.
De onderzoekers vonden dat na de yoga oefening, de cognitieve prestaties van de deelnemers veel meer verbeterd waren dan bij de deelnemers van aërobe sessies of bij aanvang.
Cognitieve prestaties verwijst naar een persoon mentale processen, zoals geheugen, aandacht, produceren en begrijpen van taal, het leren, probleem oplossen, redeneren en besluitvorming.
(Bron: medicalnewstoday.com)
Mannen HGC gebruiken Hot Yoga als voorbereiding
Alle teams zijn momenteel bezig met hun voorbereiding op het seizoen, maar de mannen van HGC hebben een heel bijzondere methode gevonden om fit en sterk aan de competitie te beginnen. De spelers van de Wassernaarse ploeg doen namelijk aan Hot Yoga.
Hot Yoga is een vorm die vooral fysiek van aard is. Anderhalf uur lang zijn de mannen bezig met vijftig verschillende oefeningen, terwijl het in de kamer veertig graden is. Sommige houdingen zijn vooral bedoeld om de spieren te rekken terwijl anderen juist de spieren sterker maken. Voor veel sporters is het de ideale uitbreiding van hun trainingsschema: niet alleen de mannen van HGC, maar ook Ryan Giggs, Andy Murray, Kareem Abdul Jabar, de zusjes Williams, de hele NFL, American Football teams, Fulham en Liverpool hebben het als training twee á drie keer per week toegevoegd, om zo soepel, blessurevrij en fit te blijven.
(Bron: hockey.nl)
Yoga in plaats van botox
Celebs als Gwyneth Paltrow en Jennifer Aniston gebruiken gezichtsyoga om rimpels glad te strijken, kaaklijnen mooier af te lijnen en een gezonde gloed te verkrijgen. Daarnaast zou het ook goed zijn om spanning rond de ogen te verlichten en hoofdpijn aan te pakken.
De oefeningen zijn gemaakt om zes keer per week toe te passen. Binnen een week zouden de resultaten al voel- en zichtbaar moeten zijn. Fans van gezichtsyoga claimen dat je er minstens vijf jaar mee van je gezicht haalt en dat botox er in de verste verte niet aan kan tippen.
(Bron: ad.nl)
Yoga voorkomt milde psychiatrische ziekten
Uit onderzoek van het Duke University Medical Center in de Verenigde Staten blijkt dat yoga preventief werkt tegen het ontstaan van tal van psychiatrische ziektes.
De zogenaamde metastudie, waarbij een groot aantal eerder gepubliceerde studies wordt gecombineerd, wees uit dat yoga niet alleen kan helpen om milde depressie te voorkomen, maar ook uitkomst kan bieden bij ADHD, slaapproblemen en schizofrenie.
Dit zou komen doordat yoga een stressverlagende functie heeft, omdat de yoga-oefeningen invloed zou hebben op neurotransmitters die via de zenuwen signalen door het lichaam verspreiden. Hierdoor lijkt het een goed alternatief te zijn voor medicatie.
(Bron: nationalezorggids.nl)
Yoga bijna net zo inspannend als lopen of fietsen
Nieuw onderzoek toont aan dat de energie-uitgave bij yoga vergelijkbaar is met sporten als fietsen of wandelen.
De studie werd gedaan in India en is gepubliceerd in het Publicatieblad van Oxford Evidence-based complementaire en alternatieve geneeskunde. Bij 20 mannelijke yoga-instructeurs werd de energie-uitgave, de trainingsintensiteit en verandering in ademhaling kritisch geobserveerd tijdens een volledige yoga-sessie en tijdens ‘gewone’ fysieke inspanningen zoals wandelen en fietsen.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de energie-uitgave bij een gemiddelde yogasessie maar 26% minder is dan bij wandelen. Bij fietsen is dit 39%. Dit is opvallend omdat yogaoefeningen over het algemeen van een lage intensiteit zijn. De onderzoekers stellen dat de fysieke prestatieverbetering onder meer mogelijk is als gevolg van de goede economische manier van ademhalen tijdens yoga.
(Bron: leontien.nl)
Yoga flashmob op de Dam in Amsterdam
Enkele tientallen mensen namen vandaag deel aan een Yoga Flashmob op de Dam in Amsterdam. Het evenement werd georganiseerd door Yoga magazine.
(Bron: nufoto.nl)
Bekijk ook het filmpje van de Yoga Flasmob Amsterdam.
(Bron: youtube.com)
Yoga op zijn kop
Yoga wordt steeds meer big business. Een verontrustende ontwikkeling volgens Diana Plenckers, yogadocente en directeur van de Saswitha yoga opleiding. Het proces van yoga vindt plaats op de yogamat en gaat om zelfverwezenlijking. Voor het grote publiek is dat wel anders. Nu yoga de massa heeft bereikt, wordt het vooral als vervanging van fitness gezien. Daardoor blijven de lessen vaak op een oppervlakkig niveau hangen.
Yoga is meer dan oefeningen doen alleen, het is een manier om de aandacht naar binnen te richten door te voelen en te ervaren, zonder dat je hoofd daarbij betrokken is. Om tot die verstilling te komen is tijd nodig, waar vaak geen ruimte meer voor is.
(Bron: spitsnieuws.nl)
Meer dan 2.000 yogi's in Brussel
In navolging van New York, Parijs en Berlijn organiseerde Brussel afgelopen zondag haar eerste Yoga Sunday. Meer dan 2.000 deelnemers kwamen opdagen op Brussels Yoga Sunday, een mega yoga-sessie in de openlucht van het Terkamerenbos.
(Bron: hln.be)
Hoe yoga helpt tegen eczeem
Maar uit onderzoek aan de universiteit van Sheffield blijkt dat naast psychotherapie, ook yoga de genezing van eczeem kan versnellen. Het Universiteits Ziekenhuis Gent vermoedde dit al langer en ontwikkelde een speciaal begeleidingsprogramma voor mensen met een chronische huidziekte. Het uitgangspunt hierbij was dat onderliggende stress en problemen ook aangepakt moesten worden om de huidziekte te kunnen genezen. Patiënten kunnen het twaalf weken durende programma OnderHUIDs volgen. Daarin worden ze begeleid en krijgen infromatie over gezonder leven, sport, yoga en meditatie. Uit de verhalen van patiënten blijkt dat meditatie het makkelijker maakt om met de jeuk en de pijn om te gaan.
Het verband tussen huidziektes en stress is dubbel. Enerzijds is stress een uitlokkende factor voor huidziekten, anderzijds kan een chronische huidziekte –bijvoorbeeld een extreme vorm van psoriasis in het gezicht– leiden tot stress, wat de huidziekte negatief beïnvloedt. Yoga ondersteunt bij het verminderen van stress, wat een positieve invloed heeft op de genezing van de huidziekten.
(Bron: nieuwsblad.be)
Yoga helpt bij zwangerschapsdepressie
Uit onderzoek aan de universiteit van Michigan blijkt dat yoga helpt bij het verminderen van zwangerschapsdepressie en daarnaast versterkt het de band tussen moeder en kind. Yoga is een effectief alternatief voor antidepressiva, die vaak ook niet geslikt worden vanwege het risico op negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Door yoga verbetert het welbevinden van moeder en kind.
(Bron: nu.nl)
Yoga in de lunchpauze
In Amerika is een yogastudio op de werkvloer al heel gewoon. In Nederland is Marlies Dekkers met haar eigen yoga studio in het bedrijf een voorloper op dit gebied.
Er valt veel winst te halen voor bedrijven. Ongeveer 15% van alle werkenden loopt met spanningsklachten. Yoga is een efficiënte manier waarop je bewust leert te zijn van wat je denkt en voelt. Op de mat train je jezelf in bewuste waarneming. Vervolgens kun je dit toepassen op je werk en bewust kiezen voor wat op dat moment belangrijk is om te doen, zonder je te laten afleiden.
Op dit moment is er nauwelijks sprake van bedrijfsyoga. Slechts een klein percentage heeft een studio. Maar het is wel waar we naartoe gaan. Steeds meer bedrijven zullen het op deze manier gaan doen. Simpelweg omdat ze zien wat de positieve effecten van yoga voor hun werknemers zijn. Het is wetenschappelijk aangetoond dat werknemers die yoga beoefenen, beter slapen, meer energie en uithoudingsvermogen hebben, en met positievere verwachtingen de dagelijkse werkzaamheden oppakken.
(Bron: spitsnieuws.nl)
Technologiereuzen gaan op yogacursus
Volgens een toenemend aantal experts is het altijd online zijn via een smartphone verslavend en slecht voor de psychologische gesteldheid. De technologiegiganten nemen maatregelen voor hun medewerkers (niet de consumenten) door het organiseren van een evement om de balans terug te vinden in het digitale tijdperk. Er werden o.a. yoga en meditatiecursussen georganiseerd. Ook zetten leidinggevenden op gezette tijden hun apparaten uit om te ontsnappen aan de constante stroom van pings, belletjes en updates die schadelijk zijn voor de effectiviteit en persoonlijke interactie.
(Bron: trouw.nl)
Yoga verandert reactie van 68 genen
Onderzoek aan het UCLA Semel Instituut voor Neurowetenschappen en menselijk gedrag heeft aangetoond dat 68 genen anders reageren door 8 weken dagelijkse yogabeoefening van slechts 12 minuten.
De proefpersonen waren mantelzorgers voor patiënten met Alzheimer of dementie. Door de chronische stress hebben mensen uit deze doelgroep een verhoogd risico op stress en depressie. In het onderzoek werden de mantelzorgers willekeurig verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg dagelijks 12 minuten een CD met instrumentale muziek te horen ter ontspanning. De andere groep deed 12 minuten aan yoga.
Bloedmonsters na afloop van het onderzoek toonden aan dat de werking van bepaalde eiwitten in het DNA anders werd, waardoor er minder ontstekingen in het lichaam ontstonden. Wanneer we veel stress ervaren, kan het zijn dat ons immuunsysteem voortdurend in een soort staat van paraatheid verkeert en continu met een ontstekingsreactie komt. Dat resulteert in tal van (chronische) gezondheidsproblemen.
Dit onderzoek is bemoedigend nieuws, omdat zorgverleners vaak weinig tijd of energie hebben door de zorg van een dierbare met dementie. Een korte vorm van yoga-meditatie, dat is makkelijk te leren met een positief resultaat.
(Bron: http://newsroom.ucla.edu)
Fidel Castro schrijft column over yoga
De voormalige Cubaanse president Fidel Castro schreef deze week een verrassend artikel over yoga in de staatskrant. Zijn column 'Reflectie van kameraad Fidel' is een ode aan yoga. Hij schreef dat yoga dingen met het lichaam doet die de verbeelding voorbij gaan. Of hij zelf yoga beoefent is niet bekend. (Bron: volkskrant.nl)
14.000 yogi's luiden zomer in op Times Square (New York)
Op 20 juni was het stil op Times Square (New York). Op wereld's drukste en meest gestreste locatie werd het evenement Mind Over Madness georganiseerd. 14.000 yogi's deden mee aan een massale yogaklas om het begin van de zomer in te luiden. (Bron: www.nos.nl)
Yoga bevordert herstel na beroerte
Mensen die een beroerte krijgen, kunnen hun herstel bevorderen met yoga. Een Amerikaanse studie toonde aan dat 8 weken yoga helpt bij het terug vinden van evenwicht, flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen. Van te voren dient wel altijd de behandelend arts geraadpleegd te worden.
(Bron: hln.be)
Yoga helpt bij reumatoïde artritis
Onderzoekers van de University of California hebben een onderzoek gedaan bij vrouwen tussen de 21 en 35 jaar met rematoïde artritis. Gemiddeld hadden ze al 10 jaar klachten. De helft van de vrouwen nam deel aan lessen Iyengar-yoga. Na zes weken voelden zij zich gelukkiger dan voor de yogalessen, konden ze beter met hun pijn omgaan en ervaarden ze een betere gezondheid en meer energie. Deze verbeteringen vonden de onderzoekers niet in de controlegroep.
Onderzoeker Kathleen Sluka van de University of Iowa is niet verbaasd over de resultaten. "Alle soorten beweging kunnen helpen bij RA. Door de spieren te versterken, bewegen de gewrichten minder pijnlijk.
Daarnaast heeft beweging invloed op de onderdelen van het zenuwstelsel, die betrokken zijn bij pijn."
(Bron: www.nu.nl)
H(ealing)-yoga voor kankerpatiënten
H(ealing)-yoga is yoga speciaal voor kankerpatiënten. De oefeningen zijn aangepast, want een kankerpatiënt kan beter niet op de kop gaan staan. Josette van Leeuwen, inmiddels al een aantal jaar genezen verklaard, nam het initiatief voor de oprichting van Stichting Sara die zich inzet voor het welzijn van kankerpatiënten. Ze zette een opleiding op speciaal voor yogadocenten die zich op kankerpatiënten willen richten. Voor kankerpatiënten is het heel belangrijk dat zij zich kunnen ontspannen. Tijdens alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis is daar nog weinig sprake van en H-yoga kan een aanvulling zijn. H-yoga geeft ondersteuning in het verwerkingsproces voor en na de kanker. (Bron: trouw.nl)
Oudste yogalerares ter wereld 93 jaar
Dat yoga goed voor je is bewijst de Amerikaanse Tao Porchon-Lynch. Ze mag dan 93 jaar oud zijn, ze doet nog volop aan yoga. Ze noemt zichzelf liever geen 'yogamaster', maar een beginneling die nog steeds leert. Met haar bescheiden en wijze houding inspireert ze haar studenten en andersom. Tao Porchon-Lunch staat in het Guiness Book of Records als oudste yogalerares ter wereld.
(Bron: www.wtfl.nl)
Eerste luchthaven ter wereld met yoga-ruimte in San Fransisco
Vliegen levert voor veel reizigers stress op. Toen de vertrekhal van de internationale luchthaven in San Fransisco opgeknapt moest worden, werd de gelegenheid aangegrepen om een yoga-ruimte in te richten. De rustgevende ruimte biedt reizigers de mogelijkheid ontspannen in het vliegtuig te stappen. Volgens een woordvoerder is luchthaven van San Fransisco de eerste ter wereld met een yoga-ruimte.
Yoga goed tegen lage rugpijn
Patiënten met chronische lage rugpijn hebben baat bij een wekelijks yogaprogramma. Zowel hun functioneren als hun gerapporteerde pijn verbeteren significant door yoga. Yoga is een goed voorbeeld van een effectieve, relatief goedkope behandeling die het functioneren van de patiënt en de pijn verminderen. (Bron: www.medischcontact.artsennet.nl)
Yoga goed voor het hart
Het is gebleken uit verschillende onderzoeken dat chronische stress de belangrijkste factor is van hart en andere systemische aandoeningen. Sympatische en parasypmatische zenuwe controles helpen bij het evalueren van de harslagvariabiliteit als gevolg van stress en angst. Yoga, in het bijzonder hatha yoga, is een prima methode om stress op het werk te verminderen. In een onderzoek werd een 10 weken durend yoga programma uitgevoerd tijdens de lunchpauze in een organisatie om de rol van yoga op hartslag, hart- en vaatziekte te evalueren. Uit het onderzoek bleek dat werkplek yoga een positief effect heeft op hart en bloedvaten. Deelnemers voelden zich lichamelijk en geestelijk gezond. De yogasessies droegen bij aan het verminderen van de werkplek stress en het het risico van cardiovasculaire en metabolische stoornissen. (Bron: www.yoga-research.com)
Yoga vermindert pijn bij fibromyalgie (weke delen reuma)
Uit onderzoek aan de York University blijkt dat vrouwen met fibromyalgie (weke delen reuma) baadt hebben bij yoga. De aandoening, die vooral bij vrouwen voorkomt, kenmerkt zich door chronische pijn en vermoeidheid. Veelvoorkomende symptomen zijn spierstijfheid, verstoord slaappatroon, problemen in het maagdarmstelsel, spanning en depressie. Eerder onderzoek liet zien dat vrouwen met fibromyalgie lagere cortisol levels hebben, dit hormoon draagt bij aan pijn, vermoeidheid en gevoeligheid voor stress. Bij vrouwen met fibromyalgie is de uitscheiding van het hormoon cortisol verstoord.
Yoga bevordert lichamelijke ontspanning door de activiteit van het sympathische zenuwstelsel te verminderen. Hierdoor wordt de hartslag verlaagd en het ademhalingsvolume verhoogd. Dit blijkt een positief effect op de stressreactie te hebben. Als gevolg van de yoga rapporteerden de deelnemers een significante vermindering in pijn en pijngerelateerde symptomen. Daarnaast beschreven ze ook psychologische voordelen: ze voelden zich minder hulpeloos, konden hun conditie beter accepteren en dachten minder dramatische over huidige en toekomstige klachten. (Bron: www.nu.nl)
Yoga verbetert welzijn bij borstkanker
Onderzoek aan de universiteit van Alberta toont aan dat vrouwen beter herstellen tijdens of na een behandeling aan borstkanker. Na 10 weken Iyengar yoga hadden de vrouwen de volgende bevindingen:
- 94% vond dat de kwaliteit van hun leven verbeterd was,
- 87% was opgewekter,
- 88% voelde zich fysiek beter en
- 80% voelde zich minder moe.
(Bron: nu.nl)
De gezondheidsvoordelen van yoga
Yoga leidt tot een positieve uitwerking op de gezondheid. Een greep uit de voordelen:
- verbetering flexibiliteit en kracht van het lichaam
- door de ademhalingsoefeningen verbeteren de longcapaciteit, sportprestaties en het uithoudingsvermogen
- minder stress, verbetering concentratievermogen, stemming,
- positieve uitwerking bij hartklachten, hoge bloeddruk, astma, rugpijn en artritus
(Bron: www.gezondheidsnet.nl)