Cursus Yoga en Parkinson

Yoga is een eeuwen oude traditie die gericht is op beweging en bewustzijn. Als je parkinson hebt dan kan juist deze combinatie van bewust bewegen heilzaam voor je zijn. Ook op de website van de Parkinson Vereniging vind je hier informatie over. .

 

Voordelen

Het regelmatig beoefenen van yoga kent een indrukwekkende lijst van mogelijke heilzame effecten voor mensen met parkinson.
Fysieke en/of motorische effecten zijn:
- vergroten van souplesse en flexibiliteit van spieren en gewrichten
- vergroten van kracht en uithoudingsvermogen van de spieren ·
- vergroten van mobiliteit en ruimte in het lichaam
- verbeteren van lichaamshouding en de balans

Daarnaast kan yoga ook helpen bij:
- ontspanning, rust en slaap
- stressbeheersing
- stemming
- pijnklachten
Over het algemeen kan yoga zorgen voor het herwinnen van vertrouwen in het eigen lichaam.

In samenwerking met verpleegkundig specialist Martha Huvenaars (Ziekenhuis Rivierenland Tiel) is het initiatief ontstaan om een groep Yoga en Parkinson te starten bij Yoga Geldermalen.

 

Cursus

Op 2 september 2024 start Yoga Geldermalsen met de cursus Yoga en Parkinson van 5 lessen. Voorafgaand aan de eerste les wordt er een intakegesprek gehouden om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Na elke les is er de mogelijkheid om samen een kop thee te drinken.

We beoefenen een milde vorm van yoga met eenvoudige houdingen die aangepast worden aan ieders mogelijkheden met kussen, bolsters of een stoel. Daarnaast komen ademoefeningen, ontspanningsoefeningen en meditatie aan bod. Ervaring is niet nodig.

Yoga verbetert het fysieke en mentale functioneren en is daarmee een goede aanvulling op de (para)medische behandeling. Forceren hoort niet bij yoga. Iedere deelnemer bepaalt zelf de grens. Je leert omgaan met grenzen in relatie tot spanning, pijn, onmacht, belasting en angst. Na de lessen is ruimte voor het delen van ervaringen of genieten we in simpelweg stilte. Yoga en mindfulness kunnen bijdragen aan het comfortabel(er) raken met ongemak door je ziekte.  
 

Praktische informatie

Om te beginnen is er een serie van 5 lessen op maandagmiddag in september. Hierna vindt er een evaluatie plaats en wordt gekeken of er behoefte is aan een vervolg. De groepen zijn klein, zodat er veel persoonlijke aandacht is om de houdingen naar jouw mogelijkheden aan te passen.  

 

Data

Tijd

Locatie

Prijs

2, 9, 16, 23 en 30 september 2024

13:30 - 14:45u

De Panoven 25 in Geldermalsen

€ 89,-

 

 

 

 

 

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier
 

Bij twijfel of vragen, neem gerust contact op.