Zwangerschapsyoga

Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven. In korte tijd verandert er van alles op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.

Omdat je met je lichaam je kindje volledig omringt, is het belangrijk dat jij je goed voelt en leert vertrouwen op de signalen die je lichaam geeft. Vaak zijn we  meer in ons hoofd bezig, dan dat we contact maken met ons lichaam. Zwangerschapsyoga helpt je (weer) contact te maken met je lichaam, je kindje en vertrouwen te krijgen in je veranderende lichaam. Daarom is zwangerschapsyoga niet alleen gericht op de bevalling, maar ook je zwangerschap. Je hebt geen ervaring met yoga nodig om deel te nemen aan zwangerschapsyoga.

 

Lessen

Tijdens de les worden er lichamelijk actieve en ontspanningsoefeningen gedaan waarbij de adem centraal staan. Iedere les eindigt met een lange ontspanning. Er worden verschillende thema's behandeld die ondersteuning geven in je zwangerschap en bij de bevalling. In de lessen staan de volgende thema's centraal:

  • Ontspanning en overgave
  • Concentratie
  • Kracht

 

Naast de adem- en fysieke oefeningen, komen massage, baarhoudingen, opvangen van weeën, perstechnieken en praktische tips aan bod die je kunnen helpen tijdens je zwangerschap en bevalling. Elke maand is er een partnerles. Hier leert je partner hoe hij/zij je kan ondersteunen in je zwangerschap en bij de bevalling. 

 

Ervaring is niet nodig, de lessen zijn zorgvuldig opgebouwd. Bij klachten raadpleeg eerst je verloskundige, huisarts of behandelend specialist. 

 

Wanneer starten?

Bij voorkeur start je vanaf 14 weken zwangerschap. Het is belangrijk ruim voor de bevalling te starten, omdat je tijdens je zwangerschap al veel aan de oefeningen hebt. Daarnaast geeft het je ook de tijd om je de oefeningen eigen te maken ruim voor de bevalling. Elke laatste week van de maand is er een partnerles. 

 

Vergoeding ziektekostenverzekering

De zwangerschapsyoga wordt gegeven door een gecertificeerde docente, die bij de ziektekostenverzekeraars geregistreerd staat als zorgaanbieder. Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de gemaakte kosten voor deelname aan de zwangerschapsyoga.

 

Lestijd 

Op dit moment zijn er geen groepslessen zwangerschapsyoga. Je kunt op afspraak privélessen volgen.