Zwangerschapsyoga

Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven. In korte tijd verandert er van alles op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.

Omdat je met je lichaam je kindje volledig omringt, is het belangrijk dat jij je goed voelt en leert vertrouwen op de signalen die je lichaam geeft. Vaak zijn we  meer in ons hoofd bezig, dan dat we contact maken met ons lichaam. Zwangerschapsyoga helpt je (weer) contact te maken met je lichaam, je kindje en vertrouwen te krijgen in je veranderende lichaam. Daarom is zwangerschapsyoga niet alleen gericht op de bevalling, maar ook je zwangerschap. Je hebt geen ervaring met yoga nodig om deel te nemen aan zwangerschapsyoga.

 

 

Zwangerschapsyoga betekende voor mij telkens een moment heel bewust bezig zijn met mijn zwangerschap. Ik heb genoten van de rustige sfeer en het ervaren van de begeleiding qua ademhaling en beweging. Marleen is in staat op een rustige en heldere manier uiteen te zetten wat de de theorie achter haar instructies is. Kortom, een fijne aanvulling tijdens de zwangerschap!
Esther
De yoga lessen van Marleen heb ik als zeer prettig en leerzaam ervaren! Even een moment van ontspanning en een moment voor mijzelf en bewustzijn van de zwangerschap. De partnerlessen, die 1 keer per maand zijn, vonden mijn partner en ik ook erg leerzaam en leuk om samen te doen. We hebben tijdens de bevalling de geleerde ademhaling- en ontspanningsoefeningen goed kunnen toepassen, waardoor ik de weeën goed weg kon ademen, en de bevalling zonder pijnbestrijding is gegaan. Ik zou het dan ook iedereen kunnen aanraden om deze yoga te volgen!
Petra
Ik heb de zwangerschapsyoga als iets fijns ervaren. Je bent bijna 1,5 uur bewust met je lichaam, baby en buik bezig en vergeet even het dagelijkse leven. Ook leer je op een bepaalde manier adem te halen, en dit kan je goed gebruiken bij je bevalling. Door je te concentreren op je ademhaling kan je veel meer pijn aan dan in je eerste instantie denkt. De sfeer van de ruimte waar yoga wordt gegeven is ook prettig; zo staan er altijd bloemen en kaarsen in het midden wat een fijne sfeer geeft.
Daphne
Zwangerschapsyoga betekent voor mij even ontsnappen uit het drukke leven en alle aandacht voor mij en de baby. Bewust zijn van mijn zwangere lijf en mind door fijne oefeningen. Marleen leidt je op een rustige, warme manier door de verschillende oefeningen. Elke maand staat in het teken van een thema, zoals ontspanning, concentratie en kracht, waarbij ze naast toepasselijke oefeningen ook handige tips en goede ademhalingsoefeningen meegeeft. Het prettige vind ik dat je al vanaf de 15e zwangerschapsweek mee kunt doen, zoals ik dat zelf ook heb gedaan.
Anouk
Prettige lessen met aandacht voor verschillende thema's per maand en focus op ademhaling en ontspanning. Goede manier om je meer bewust te worden van je kracht en daarmee zelfvertrouwen op te bouwen. Je wordt goed voorbereid op de aanstaande grote levensverandering en alles wat erbij hoort. De partnerles (1 x per maand) is informatief en leuk om samen te doen.
Agnes
Ik heb heel veel gehad aan de yogalessen van Marleen. Mooie mix tussen ontspanning en actievere oefeningen. Er komt veel aan bod in de les, en het hele lijf wordt meegenomen. En dat alles in een (voor mij) fijn tempo. Ook de sfeer vond ik heel prettig. Het kopje thee aan het einde van de les, bloemen in het midden en fijne schapenwollen matjes. Bij een eventuele volgende zwangerschap zou ik zeker weer naar Marleen gaan!
Mariëtte
Het fijne aan zwangerschapsyoga bij Marleen is dat er naast de mondelinge uitleg voor wat je allemaal te wachten staat ook genoeg aandacht is voor yoga in de vorm van het bewegen. Zo kom ik toch aan mijn sport uurtje en slaap ik daarna heerlijk. Een belangrijk onderdeel bij je zwangerschap is je adem en hier wordt elke les weer de volledige focus op gelegd. En tijdens de partnerles heeft mijn man wat goede massage technieken geleerd!
Inge
Wie zwanger is en even een momentje voor zichzelf nodig heeft, dan is Yoga een echte aanrader. Je krijgt oefeningen voor de bekkenbodem, maar ook ontspanningsoefeningen. Je komt even tot jezelf! Heerlijk! Marleen geeft fijne oefeningen en is een fijn persoon met een rustige stem!
Joanneke
Een heerlijk uurtje ontspanning in de week tijdens mijn zwangerschap. Tijdens de lessen van Marleen kon in me focussen op mijn lichaam en mijn baby. Fijne kleine groepslessen waarin je je ervaringen met andere zwangeren kunt delen en waarin je ook met je vragen bij Marleen terecht kunt. Ik heb me door de yoga iets beter op mijn (zware) bevalling kunnen voorbereiden en een aantal oefeningen kunnen toepassen om de weeën op te kunnen vangen. Mijn partner wist door de partnerlessen beter hoe hij mij kon ondersteunen tijdens de pijnlijke weeën. Vooral het los laten en proberen ontspannen te blijven heb ik bij de yoga lessen geleerd. Een aanrader voor zwangeren!
Maud

 

Lessen

Tijdens de les worden er lichamelijk actieve en ontspanningsoefeningen gedaan waarbij de adem centraal staan. Iedere les eindigt met een lange ontspanning. Er worden verschillende thema's behandeld die ondersteuning geven in je zwangerschap en bij de bevalling. In de lessen staan de volgende thema's centraal:

  • Ontspanning en overgave
  • Concentratie
  • Kracht

 

Naast de adem- en fysieke oefeningen, komen massage, baarhoudingen, opvangen van weeën, perstechnieken en praktische tips aan bod die je kunnen helpen tijdens je zwangerschap en bevalling. Verder zijn er partnerlessen. Hier leert je partner hoe hij/zij je kan ondersteunen in je zwangerschap en bij de bevalling. 

 

Ervaring is niet nodig, de lessen zijn zorgvuldig opgebouwd. Bij klachten raadpleeg eerst je verloskundige, huisarts of behandelend specialist. 

 

Wanneer starten?

Bij voorkeur start je vanaf 14 weken zwangerschap. Het is belangrijk ruim voor de bevalling te starten, omdat je tijdens je zwangerschap al veel aan de oefeningen hebt. Daarnaast geeft het je ook de tijd om je de oefeningen eigen te maken ruim voor de bevalling. 

 

Vergoeding ziektekostenverzekering

De zwangerschapsyoga wordt gegeven door een gecertificeerde docente, die bij de ziektekostenverzekeraars geregistreerd staat als zorgaanbieder. Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de gemaakte kosten voor deelname aan de zwangerschapsyoga.

 

Lestijd 

Zwangerschapsyoga wordt alleen via privélessen aangeboden. Neem contact op om een afspraak te maken.